Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2007 03:59 - .... пак размисли и страсти, но без проф. Вучков
Автор: patnik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1389 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2007 12:04


 

Питам се кога все пак е редно да казваме, че нещо е ясно и защо?


Първото нещо, което ни подсказва избор на позиция и яснота относно някакъв въпрос е собствената ни гледна точка. В началото тя е малка, почти незабележима, която с времето се разраства заедно с нас, а накрая прилича на окръжност със собствена площ, дължина и радиус. Познанията ни съответстват на характеристиките на геометричната фигура, а геометричните размери сякаш съответстват на физическите ни. Дали обикаляме по края, стоим или седим в центъра, ние почти никога не напускаме тази видима само от нас самите област. Тъй като не сме ограничени във времето и пространството можем да преместваме тази създадена от нас самите "точка-окръжност". Живеем с други "фигури" от геометрията на живота, а след време осъзнаваме, че просто сме производни на други "функции" от алгебрата му. Искаме да създадем собствено уравнение за живота, който ни заобикаля и затова се насочваме в търсене на неизвестни. Всеки път има и своето начало, а то обичайно е свързано със семейството. Родителите имат своя поглед към живота, а ние се явяваме част от тяхното уравнение в него. Да приемем (условно), че в самото начало всички са доволни от това съвместно решение. Едните знаят как и защо, а другите обратно, учат се защо и как да правят нещо. При вторите водещ е инстинкта, а при другите желанието да се реши уравнението с това ново неизвестно. Успехите са променливи, а решенията временни. Тук участниците са роднини и приятели. Първите сякаш са константни, а вторите променливи. След определена възраст нещата се изменят по точно противоположния начин. Човек може да „избира“, малка точка-окръжност в уравнение с малко неизвестни или обратното. Възможностите са изброими, а правото ни да грешим не!

След толкова сложна аритметика на човек му идва да зареже всичко, „да се нАпие, да си рАзкъса ризата и да се маане от този живот“ в по добрия случай май само първото. Аз съм слаб пияч и това не ми помага да се отпусна, когато трябва да си реша поне временно проблемите или да си създам нови. Би следвало картината ми за живота да е ясна, след като не съм притеснен, но по скоро имам усещането че е разфокусирана. Мястото на зрителният ми ъгъл явно е сбъркан и това определено създава у мен грешна представа за хората и техните действия. Малко егоизъм поизбистря погледа, но така и кръга от познати намалява. Можем да избираме между много познати и приятели с не много ясни общи точки или определени от нас нас самите и сякаш по приемливи и разбираеми, но по малко на брой. Мъглявите обяснения не помагат понякога, но и не пречат. Всъщност, нещата са доста сложни и колкото се повече се опитваме да ги опростяваме, толкова сякаш се оплитаме и ги правим още неразбираеми за околните или самите нас. Вярно, можем да прочетем една книга и тя да е мерилото ни, но редно ли е да четем всичко, за да сме убедителни пред останалите. Както се казва в едно телевизионно шоу:“ Кой съм аз, къде сте Вие?“ или казано по прозаично да не бъркаме рАкията със супата в едно ядене. Изобщо въпросът ми е: възможно ли е за заменим телесните нужди с духовни или не? Явно нито едното нито другото-следователно ще трябва да си поговорим за някакво съотношение, което определено не внася яснота защо нещо е така , а не иначе.

В едно изречение: защо да си губим времето в четене на каквото и да е, като все някога ще се мре?


image

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ishtar - 3D
17.10.2007 15:37
Изборът на позиция щеше да е доста по-лесен ако светът ни беше двуизмерен и сведен до "точка-окръжност"...Но ако собственият светоглед (или свИтоглед) се намира в площта на окръжността, то това което действително се случва, се намира в обема на сферата...Въпрос на наличие на "тримерни" сетива, за да го разберем...
Пък ако включим и четвърто, пето и т.н. измерения?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patnik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 45060
Постинги: 9
Коментари: 19
Гласове: 217
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031