Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2008 01:33 - На баба ти хвърчилото
Автор: patnik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7024 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 13.09.2008 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всяка баба си има хвърчило. Та затова е по правилно да се каже, че е яхнала хвърчилото, а не метлата. Това е факт за бабите иначе жените с метла са "друга бира"-светла ли тъмна ли не е важно! Любимките ни са снабдени с такива уреди съвсем редовно и по най-надлежен ред. Ще попитаме: поръчкови ли са? -не, по случайност ли са ги взели? -пак не. Хронологията е следната: всяка баба е била момиче, девойка, мома(туй е много проклето!) и жена. Превъплъщението (кръщенето дето му се казва иначе)в баба минава през едно незабравимо изпитание - свекърва или тъща.
Това е и тематиката днес -"От свекървотъща до почетно бабЕ". Каква е равносметката? От всяко девойче - свекърва! (по избор - тъща..). Дори и да не искаме интезивни отношения със свекървотъщите си, като ни налегне живота (като иска да те прекара: какво му остава?) така се получава. То добре, че и тях също ги наляга живота и се сбабичкосват - както всичко на този свят е въпрос на време или място. Като свекървотъщи "метлата" е нещото, което крепи семейното пространство и отвява надалеч проблемите от укреплението(разбирай семейното огнище). Понякога се разразява такова торнадо, което изнася по младите обитатели на клетката в чужди квартири, градове или държави. Както се подразбира подобни метеорологични феномени обичайноабсолютнозадължително са добронамерени (къде са го търсели това "добро" и кой го е искал...?). Каквото и да пишем за събитията рано или дори по-рано отколкото ни се иска те отминават. Просто в живота на човек се появяват и други "феномени". Оставили зад себе си семействопазителките и поели някакво глътки от свободата човек се чувства приклещен от други по сиви и неприятни ежедневия. Сега е и момента на втасването и какавидоизменението в бабЕ. Метлата е свалена ниско долу и сякаш се виждат първите наченки на хвърчилата. Първото нещо е изчезването на някои отговорности и появяването на нови и неочаквани възможности. Настъпило е времето на загърбването на част от тежестите в живота и възможността да се полети. Тук на помощ идва въображението. Неспособните да открият новите хвърчила остават на земята. Никога не политат и просто прашасват със спомени опитвайки се да съживят миналото като абсолютно ненужно сглобявайт отделни ("най-хубавите) спомени. Организират се модерни (форумски) седянки пълни със съвети и мъдрости от житейските истории и поучителните "истини" на младоста. Изключенията са високо горе и се чувстват добре, наблюдават и дори се наслаждават. Рискуват да излезе по силен вятър, който би ги запратил на нови по интересни, но и опасни места. Други се сгромолясват в стремежа да стигнат отвъд възможностите и законите на физиката (или както там е прието научно да се нарича). Бабите, бабетките и бабищата са разнокомпактна маса от изключения и предизвикателства. Едните са с характеристиките на коняк, а другите просто оцетират живота ни. Мъже в историята няма, но не защото физически липсват, а поради факта, че са от съвсем друго тесто. При тях хвърчилата преобладават в детството и достигат зенита си когато са "най-мъже". Някои не от тях не издържат и се сгромолясват други полека се да се приземяват на дядовата поляна. Без тях няма кой да държи въжето с хвърчилото на бабет. Краят не е весел, но пък е важно да е смислен. "Черните пеперуди" по вратите на селските дворове са и сякаш последният опит за летене в надлъгване на смъртта. Тя разделя, но и събира. "На баба ти хвърчилото" е просто спомен. За баба ти, за дядо ти.

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Здравейте,
13.09.2008 10:49
Един съвет от баба ти.Писането не е самоцел, а добре е човек да знае какво пише.
цитирай
2. doaiva - :)
13.09.2008 11:09
Културна забележка, но щеше да е респектираща, ако и ние можехме да видим анонимните ви писания.
цитирай
3. анонимен - дядо
13.09.2008 18:57
Не е задължително да знаеш какво пишеш.Тренировката с клавиатурата остава.
цитирай
4. patnik - Писането като самоцел..
16.09.2008 14:24
За мен е важно животът ни да не е самоцел. Писането, пиенето и други "нужди" могат да са каквито ни се иска ;)
цитирай
5. patnik - Цел няма...
23.09.2008 22:04
изобщо ми е чуждо категоризирането или истеризирането на някаква тема. Тук пиша за нещата които ме вълнуват. Надявам се като мине време и ги прочета да се забавлявам както правя и сега. Приемам написаното от мен за вид "рентгенова снимка" на моето лично състояние в момента. Така или иначе след време нищо от онова, което ме е вълнувало не ще остане в съзнанието ми. Това за мен са спомени. Не е важно за кого се отнасят.
цитирай
6. анонимен - Това наистина е фундаментално
24.03.2009 12:48
Това наистина е фундаментално
цитирай
7. анонимен - Льольо
24.03.2009 12:49
Мойта баба има хвърчило
цитирай
8. анонимен - Nqmam dumi prosto...
10.07.2009 21:46
оф ебати псувнята е тва :D
цитирай
9. patnik - Каква псувня?
13.07.2009 17:58
да те пратят за зелен хайвер...е по_желание
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patnik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 45135
Постинги: 9
Коментари: 19
Гласове: 217
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930